HTML

Életem függvénye, a háromdimenziós valóságban.

Énblog, középpontban a sporttal. A triatlonban kitűzött célok eléréséhez végzett munkáról, elmélkedésről, gondolataimról. Rólam.

Friss topikok

  • mata68: Mocskosul megtekerted tegnap azt a bringát :) Nem tudom, hogy voltál-e ma az eredményhirdetésen. A... (2012.07.29. 23:26) Pályára álltam
  • Tepó: Szétröhögtem magam rajta!!! Állat vagy... :-)))) (2012.03.29. 09:25) Itt a tavasz áll a bál
  • Note: @PecsiPeter: KÖszönöm! Alakulnak a dolgok. Kell az a pénz! :-)))) (2012.03.23. 11:23) Második felvonás
  • Note: @ironsun: Még én is gyerekcipőben járok :-) De így öt év "tapasztalatával", azt kell mondanom, hog... (2012.02.27. 21:52) Apa vagyok
  • Note: @mata68, @tepo: Én is jónak gondolom, talán egy picit meg is lepődtem. De igazából az április 15-i... (2012.02.23. 14:03) Edzőtábor

Címkék

Húrelmélet avagy a gátösszeomlás is lehet pozitív

2012.02.14. 16:25 Note

A címben szereplő húrelmélet, természetesen nem a részecskefizikából ismerős modellt jelenti. Akármennyire is szeretem a fizikát, nem én leszek az az ember, aki az általános relativitás elméletet kibékíti a kvantummechanikával. Ezért inkább az elpattanó húrt, és annak következményeit szeretném boncolgatni. Viszont mindezek előtt bevezetném a gát fogalmát, egy szemléletes példán keresztül, amely így, Valentin napon nem is lehetne más mint a szerelem.

Az ember élete során néhányszor megesik, hogy lángra lobban a szíve. Azonban a szívben gyúló tűz nem mindig ragyoghatja be az egész belsőnket. Ennek számos oka lehet. Íme két leggyakoribb:

1. Talán a leggyakoribb ok, hogy a vonzalmunk egyoldali leképezés, és a szerelemben a kommutativitás a legfontosabb. Az az igazi, ha A*B=B*A. Egyébként nem működik, néhány szabályerősítő kivételtől eltekintve. (Aki 100 hektárnál nagyobb kukoricafölddel és egy John Deer kombájnnal büszkélkedik)

2. Ilyen ok az is, amikor a szerelem jól működő kapcsolattá szelídül. Viszont a nagy gazdasági jólét, és a rengeteg Meg Ryan-es film miatt a kapcsolatot alkotó egységek újra az igaz szerelmet vélik megtalálni valakiben, aki az egységüknek nem része. Természetesen néha csak fellángolásról van szó, és a józan ész győz, az egyed marad a seggén, jó eséllyel az új keletű szerelem kialszik, mielőtt lángra kapna.

Az emberek többsége keménynek tünteti fel magát, döntésképesnek, büszkén hirdeti, hogy ő mindig hű önmagához, ez többnyire nincs így. A legtöbb ember vív magában, menne, de mi van, ha nem jöhet vissza. Maradna, de a szíve menne. Nehéz döntés, és valljuk be, a kapcsolat alatt felhalmozott közös tulajdonnak (muskátli, konyhaasztal, ütvefúró, . . . ) is van egy fajta kohéziós ereje. Mennyivel egyszerűbb a vízilovaknál, a hím akar mindenkit, a nőstény pedig csak mély vizet akar, hogy ne száradjon ki a bőre. Ha a hím mély vízben áll, lesz nőstény, ha a sivatag közepén, egy csermely partján szaval Shakespeare szonetteket - Gyurcsányt idézve -, elkúrta.

Ha valaha lesz hippowood (víziló filmgyártás fellegvára), nem lesz túl sok téma romantikus filmek forgatásához. 

Viszont a főemlősök mi vagyunk. Nekünk van hollywoodunk, álmaink, vágyaink, és ezek miatt megtanultuk, mi az, hogy kompromisszum.

A többi okot nem részletezném. Viszont eljött az ideje, hogy bevezessem a GÁT fogalmát. Az emberek azért, hogy elviselhessék a be nem teljesült szerelem terhét - mentális gátat építenek. Így önámítással megakadályozzák, hogy a mindent elsöprő, Empire State Building tetején találkozó szerelem be nem következtét túléljék. Gátak közzé szorítják érzéseiket, és a mederben folydogáló langyos vízben pecázva élnek tovább, bízva a gát erősségében.

Az egyiptomi civilizáció is a gátépítésnek köszönhette létrejöttét, viszont akkor is, ahogyan ez nap mint nap megesik a mentális gátjainkkal, a folyam intenzitásától meggyengült falak összeomlanak. A mindent elsöprő szerelem következik. Tapasztalatból tudom.

Öt éves lehettem, amikor az oviban megismerkedtem Sztanics Ibolyával. Sötét hajú, sötét szemű kis roma lány volt. Gyakran hintáztunk együtt, homokból várakat építettünk, és önfeledten kergetőztünk az udvaron. Esténként is velem voltak a fekete szemek. Tudtam, hogy falun működik a kasztrendszer, így nem mertem közös jövőt tervezni  ezzel a szép négyéves kislánnyal. Nem akartam a szüleimnek csalódást okozni szívem választottjával, így elkezdtem gátat építeni az érzéseim köré.

Egy meleg májusi délután egymás mellett hintáztunk az Ibolyával. Épp a hangommal kápráztattam el őt. Úgy gondoltam, ha már én nem is szerethetem őt teljes szívemből, legalább az ő érdeklődését tartsam ébren, még mielőtt másik kisfiúval kezdene homokozni. A Sandokan - ami épp nagy sláger volt -  betétdalát énekeltem, és igyekeztem minél magasabbra repülni a hintával, hogy a hangom mellett a hintázási képességemmel is lenyűgözzem őt. Siker koronázta tevékenységemet. Arra kért, hogy szálljunk ki a hintából, mert szeretne nekem mutatni valamit. Apró léptekkel elindult a babaház irányába, sötét haja szikrákat szórt a fényben, de a gátam stabil volt. Tudtam mi a kötelességem. Jó traktorosa lenni a Népköztársaságnak, és összeházasodni valami jófajta családból származó lánnyal, ahol legalább két tehén gazdagítja az istállói adminisztrációt.

Egyre közelebb kerültünk a babaházhoz. Én őmiatta háttérbe szorítottam a játékot a többi fiúval, de a babázáshoz nem volt túl nagy kedvem. Szerencsémre megkerülte a babaházat, és a mögötte meghúzodó szűk ösvényre vezetett. Szemben állt velem, rám mosolygott, egy pillanatra megállt az idő. Elfelejtett dobanni a szív.
Ekkor váratlanul, ott a babaház mögött megmutatta  a punciját.

A gát átszakadt.

Így történt ez az úszásnál is. Építettem egyfajta mentális gátat, egy vékonyka húr választott el attól az állapottól, hogy iszonyatos erőfeszítés nélkül maradjak fenn a vízen. Ábel sokszor elmondta, hogy ha bójával ilyen kitartóan úszom, akkor anélkül is mennie kell, hiszen a bója nem sokkal több mint egy gyenge közepes lábtempó. Ez a mentális húr szakadt el. Végre.

A karjaim szeletelték a vizet. Egyik tempo a másik után. Már úszás közben boldog voltam. Tudom, hogy még nagyon gyenge a sebesség, tudom, hogy még a táv is legyőzhet, de végre komoly erőfeszítés nélkül távot úsztam.

Laci bácsi szerint 1200-nál elfáradtam, talán egy picit, de a karjaim továbbra is úgy hasították a vizet, mint Mózes a Vörös-tengert. Annyira éreztem a párhuzamot köztem és Mózes között, hogy időről  időre hátra kellett pillantanom, mert aznap délelőtt nem volt kedvem népcsoportok kivezetéséhez. Nemhogy a szigetről, még Egyiptomból sem.

A távot leúsztam, a medencét széthasítottam. Reméltem, hogy a Mennyei Atya nem figyelte a ténykedésem, mert ha esetleg ő is felfigyelt a párhuzamra, még rám bíz valami feladatot. Nem szerettem volna kijelölt lenni. Oké, hogy jól ment az úszás, de maradjon ez ennyiben.

Remélem mindenki elnézi nekem, hogy a mai időkben nincs kedvem a Parlament elé sétálni két kőtömbbel. Van ott olyan általunk megbízott, bennünket képviselő köztisztségviselő, akit érzékenyen érintene, ha hangosan felolvasnám a hetedik parancsolatot.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://myfunction.blog.hu/api/trackback/id/tr354104852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mata68 2012.02.15. 09:16:27

Egyik-másik bekezdésnél már-már mosolyra húztam a számat, de aztán tartottam magam. Lóf*szt. Végigröhögtem az egészet. Ahogy átkötötted a Sztanics Ibolyás sztorit, az zseniális.

Ezt amúgy mindegyik bejegyzésedre írhatnám, de nyilván megunnád :)

A múltkor azon filóztam a többszöri borkóstolós posztok után, hogy vajon a blog címe szójáték ?
(myfunction = májfunkció ?)

Note · http://myfunction.blog.hu 2012.02.15. 14:55:59

@mata68: Májfunkció :-)) könnyen kiismerhető vagyok:-)
Az igazság az, hogy Sinatra - My Way, hatása miatt a myway.blog.hu - ra pályáztam. Az foglalt volt, így - mivel matematikus vagyok - a függvény kézenfekvőnek tűnt. Igaz, ez nem a Descartes koordináta rendszerében valósul meg, ott tanulmányaim során nem találtam bort.
süti beállítások módosítása